Biologisch en lokaal hoogstandje bij de Lachende Gans

Wat een heerlijke avond heb ik gisteren gehad. Joeke Warmerdam, chefkok en eigenaar van de Lachende Gans, organiseerde een speciale avond ter ere van hun vernieuwde interieur en menu.

Ik kreeg een persoonlijke uitnodiging en mocht maar liefst drie mensen meenemen. “Mensen die van Dordrecht houden en van lekker eten kunnen genieten” stond erop. Ik heb mijn eigen mannen deze keer thuis gelaten om op stap te gaan met drie Do in Dordt-bloggers: Frank van Hilten, David Timmer en Jeroen Overduin.

Erg leuk om met deze heren te tafelen en te keuvelen over ons mooie Dordrecht. Wat vinden we er zo fijn? Wat missen we nog en waar gaan we graag eten? Aan het einde van de avond waren we het allemaal eens: de Lachende Gans staat op ons favorietenlijstje.

Nu wil je natuurlijk horen wat ik allemaal precies heb gegeten, maar om eerlijk te zeggen, heel precies weet ik dat niet meer. Ik heb het niet opgeschreven want ik was te druk met genieten. Joeke en zijn gastvrouwen hebben het ons allemaal haarfijn uitgelegd hoor, dus daar lag het niet aan. Maar als ik lekker eet, gaan mijn hersenen gewoon uit. Ik ben blijkbaar nogal primair geprogrammeerd, haha.

Ik zal het toch een beetje proberen: bij binnenkomst werden we ontvangen met bubbels gemixt met een vlierbloesemlikeurtje (dat weet ik nog goed, want ik ben gek op vlierbloesem) en een huisgemaakt broodje en een fris gekruid kaassmeerseltje.

Het voorgerecht was met makreelballetjes, haring, een beetje fris smakend schaafijs, een basilicumpoeder en nog wat dingen die ik dus vergeten ben. Echt een hele bijzondere mix, waarvan alle smaken elkaar heel goed aanvulden.

Normaal proef ik ook graag zoveel mogelijk verschillende smaken als ik uit eten ga. Zo hang ik regelmatig over de tafel om iets van iemand anders bord te vissen. Gelukkig hadden we allemaal dezelfde gangen, zodat ik dat m’n gasten niet aan hoefde te doen. David had wel een ander voorgerecht, maar ik heb me netjes ingehouden.

De volgende gang zag eruit als een bosbessenspoom in een martiniglas, maar was iets met verschillende lagen en creaties van bietjes en een heerlijk, knapperig koekje bovenop. Een bijzonder lekker gerecht en leuk om te ervaren wat je met bietjes allemaal kunt doen.

Het hoofdgerecht was de specialiteit van de chef: Sucade. Zo’n goede heb ik niet eerder gegeten. De combinatie met de groenten was ook fijn. Waaronder de geroosterde wortel, waar Joeke vol enthousiasme het recept over vertelde. Als je het wilt hebben, moet je maar eens bij hem gaan eten, hij vertelt het jou vast ook graag.

De bodem van het bord was besmeerd met een lak van bietjes, die we voor we begonnen er met ons vingers niet afkregen maar aan het einde toch op miraculeuze wijze was gemengd met het eten, wat ondertussen op was.

Het dessert was ook echt genieten, nou ben ik echt een toetjes-fan en snel tevreden als het maar zoet is. Maar deze mangocombinaties smolten ook weer op m’n tong.

Ookal is er niks van gelogen of overdreven, nog meer lof over het eten gaat misschien vervelen. Dus wat me verder nog bijstaat is dat Joeke zo vol passie en plezier over zijn eten verteld. Zo weet ik nu dat hij thuis graag Aziatisch kookt en daarvan ook wel wat invloeden in de Lachende Gans doorsijpelen.

Dat bleek wel toen we nog een eigengemaakte thee kregen met gember, citroengras en vérse limoenblaadjes. Dat schijnt niet zo makkelijk verkrijgbaar te zijn.

Dat ze zoveel mogelijk lokaal en Biologisch koken is niet nieuw, maar wil Joeke wel graag extra onder de aandacht brengen. Wijn van onze eigen Dordtse Wijngaard ‘de Bilderhof’ en likeurtjes van P.Rijneveen van Water en kroeze aan de Groenmarkt, maar natuurlijk gaat het niet alleen om alcohol ;). Vis van Klaas uit Dubbeldam of zelfgeplukte bramen staan bijvoorbeeld ook op het menu.

Oh ja en het interieur is inderdaad helemaal leuk opgefrist, daar ging het in eerste instantie natuurlijk over. Ik ook altijd met dat gepraat over eten…

Dominique Van Dijk

Do In Dordt dat ben ik! Mijn naam is Dominique van Dijk. Produkt ontwikkelaar, design lover en een echte Dordtophile. Zes jaar geleden bracht de liefde me naar deze bruisende stad. Ik viel als een blok voor de creatieve markten, oude straatjes en bijzondere winkels. Er is zoveel te zien en te doen!