Dit moet je gezien hebben!: Het Dordts Patriciershuis

Dit moet je gezien hebben!: Het Dordts Patriciershuis

‘Het Dordts Patriciershuis, ken je dat?’. Dit is een vraag die ik regelmatig stel, vaak is het antwoord ‘nee’. Hoe kan het dat dit pareltje bij zoveel Dordtenaren nog niet is ontdekt vraag ik mij af?

Aan de havens van de historische binnenstad staan veel karakteristieke huizen. Je kent het wel, je maakt een wandeling ’s avonds, en je kan jezelf niet bedwingen en kijkt af en toe ongegeneerd naar binnen. Die mooie panden, dat moet toch spectaculair zijn!? Wie zou daar wonen?

Één van de panden aan de Wolwevershaven is van binnen minstens net zo mooi als van buiten: Het Dordts patriciershuis. Voorheen een woning, nu een museum.

Na 10 jaar in dit pand gewoond te hebben, besloten de toenmalige bewoners hier een museum van te maken. Aan deze familie, het gezin Gooshouwer, hebben we het dus te danken dat we kunnen genieten van de verborgen schoonheid die de kleine haven te bieden heeft.

Het huis is in de 17e eeuw gebouwd in opdracht van Jacob Trip, een bekende ijzer- en wapenhandelaar. De inrichting is geheel in de stijl van eind 18e begin 19e eeuw.

Zodra je binnenkomt en je over de fraaie marmeren vloertegels loopt, word je blik naar het einde van de gang getrokken. Mijn hart klopt sneller bij het aanzien van de hoge plafonds en de lange gang met een marmeren patroon geschilderde lambrisering! En er is nog veel meer te zien. De twee schilderijen bijvoorbeeld van Cornelis Kuipers, in de rechterkamer (aan de voorzijde van het huis). Bloemstukken, waar kleine miertjes op te zien zijn, de muis waar je de haartjes van ziet zitten, zacht ziet het er uit! De indrukwekkende grisaille boven de deur, geschilderd alsof het gebeeldhouwd is. Ondanks dat het nu een museum is voel je een huiselijke sfeer.

In het huis hangen diversen schilderijen, allemaal van Dordtse schilders zoals Johannes Christiaan Schotel en Martinus Schouwman. Nu ben je nog maar net de Wolwevershaven nummer 9 binnen gestapt en heb je het hoogtepunt nog niet eens gezien: De kamer aan het einde van de gang, waar je als een nieuwsgierig kind naar toe wilt rennen om even om de deur te spieken.

Deze ronde maaskamer met uitzicht op het drierivierenpunt is geheel in Lodewijk XVI stijl. En zodra je er staat en alles in je opneemt voel je licht euforisch, althans, ik dan. De open haard, de verborgen kasten, de lange gordijnen, de sierlijke versieringen op het plafond en aan de wanden. Zo zijn er nog meer kamers, nog een verdieping en een zolder waar je op ontdekkingstocht kan gaan. En dan heb ik het nog niet eens over de kelder gehad, waar nog een zomer keuken uit 1781 in zit en een stuk van de vroegere stadsmuur te zien is!

Ik zal niet te veel verklappen, dit moet je zelf zien!

Je kunt het patriciershuis nu heel 2018 met 40% korting bezoeken op vertoon van de NS-coupon.

Vergeet hem niet uit te printen! Museumkaarten worden ook geaccepteerd!

 

Charmé Munter

Wonend in Zwijndrecht, verliefd geworden op het mooie Dordrecht. Sinds 2017 Dordtoloog. Passie voor geschiedenis en kunst, met name historisch Dordrecht. Als vrijwilliger bij het Dordts Patriciershuis aan de Wolwevershaven 9 kan ik mij de hele dag verwonderen aan de schoonheid van het huis. Tijdens stadswandelingen vertel ik mensen graag over de historie en deel ik mijn enthousiasme over Dordrecht en de verborgen plekken die er te vinden zijn!