Het Dordrecht van Jongkind

Ik volg de stroom bezoekers de trap op. Naar waar de tentoonstelling Jongkind & vrienden zich aan het publiek toont. Aan Dordts gekleurde muren hangen blinkend gouden lijsten met daarin de meesterwerken van Johan Barthold Jongkind en zijn bekende Franse vrienden.

Het is even zoeken, maar tussen Franse rotskusten, Parijse stadsgezichten en maanverlichte straten ontwaar ik Dordrecht. De Grote Kerk, het havengebied en onze stad aan de rivier. Dat laatste is een vreemd gezicht, want het toont een reeks molens die er vandaag de dag niet meer staan. Zo toont Jongkind niet alleen zijn prachtige, sfeervolle schilderkunst, maar laat hij ook een ander Dordrecht zien en brengt hij ons Dordtenaren tegelijk nog wat historisch besef bij.

Ik ben geen kunstkenner. Ook geen fervent museumbezoeker. Minutenlang turen naar een schilderij zul je mij niet zien doen. Toch geniet ik van deze tentoonstelling. Jongkind en zijn vrienden hebben een prachtige stijl. Voorlopers van  het Franse impressionisme lees ik tijdens de expositie. En telkens als ik een herkenbaar stadslandschap zie, kijk ik net wat langer. In gedachten reis ik af naar de plek zoals hij nu is en vergelijk ik hem met het beeld op het doek. Ik zweef langs talrijke gezichten op de Voorstraathaven, de Nieuwe Haven met de Grote Kerk en het Groothoofd, waar een enorme driemaster de rivier domineert.

Een voorliefde voor Dordrecht is echter niet nodig om deze tentoonstelling te kunnen waarderen. Kleurrijke, maar losjes geschilderde doeken komen je tegemoet. Van Rotterdam tot Parijs en van zonnige stranden tot maanverlichte donkere straten. Het Dordrechts Museum levert puik werk met deze tentoonstelling: ruime zalen met een collectie die eenheid uitstraalt.

Heb je nog meer hang naar Dordrecht’s historie? Loop dan zeker even door naar de tentoonstelling ‘Verstild Dordrecht’, waar een keur aan foto’s uit het Regionaal Archief Dordrecht je een beeld van Dordrecht geeft uit de periode 1860-1900.

Frank van Hilten

Geboren en getogen in Dordrecht, tijdelijk geëmigreerd naar Rotterdam, maar in 2010 toch weer teruggekeerd op het oude nest. Eenmaal terug kwam ik tot de conclusie dat Dordrecht een prachtstad is. Dordrecht is een stad om trots op te zijn!