Legenden en Idolen als interactieve kunstroute

In het kader van de Beeldenstroom Woordenstorm viering afgelopen najaar is de Legenden en Idolen kunstroute georganiseerd. Deze kunstroute was van 14 oktober tot en met 11 november te bewonderen in leegstaande panden en etalages. Van de kunstroute is nu zelf een legende gemaakt door hem interactief vast te leggen. Met deze interactieve kunstroute ontdek je alle kunstwerken van de 315 jongeren van basisscholen, middelbare scholen en zorginstellingen die zij met 15 kunstenaars hebben gemaakt. Je krijgt ook een kijkje in een aantal panden waar je normaal niet zo snel komt. Zoals de Munt  en de Berckepoort. De route is interactef gemaakt en je kunt dus zelf door de exposities klikken. Welke je wel en welke je niet (of korter) wilt zien. Daarnaast loop je meteen een leuke route door onze mooie stad.

De route begon in DOOR met de expositie van Lisa Moerland en de cliënten van Gemiva Spoorzicht in het café. Zij hebben met elkaar onderzocht wie of wat een belangrijk onderdeel van hun leven voor ze is. Kortom wie is hun idool? Ze zijn aan de slag gegaan om hun eigen idool te verbeelden in verf. Sommigen hadden nog nooit een verfkwast in handen gehad. Zelfs hun begeleiders waren verbaasd om het enthousiasme waarmee de opdracht werd ontvangen en het uiteindelijke resultaat.

In de hal van het oude pand in DOOR was de expositie ‘mijn idool en ik’ van Rinus Blommeart en een deel van de Statenschool groep 6, 7 en 8. Ze zijn aan de slag gegaan en hebben flink geexperimenteerd om het kunstwerk een goed ogende uitstraling te geven. Met kwasten, paletmessen, oude pasjes en inzet werd gewerkt aan een mooie tentoonstelling.

In de etalage van Arie Bijl Kunst en Antiquiteiten werd de expositie van Clarissa Griffioen en Via Lumina gestalte gegeven. De hamvraag was waarom zou je zelf geen idool kunnen zijn? Ze legden elkaar vast als idool inclusief bijpassende quotes. Aan de kijker de vraag om de juiste quote bij het juiste idool te vinden.

Heldenverhalen zijn overal om ons heen. Een ander deel van de Statenschool groep 6, 7 en 8 hebben met Manuela Porceddu gewerkt om een familielid van een ‘heldenstatus’  te voorzien in een bijzondere droge naald ets te maken. De expositie was te zien in de etalage van galerie Voilà van Katinka van Haren.

In de Munt (waar de expositie mede is mogelijk gemaakt door de Workaholics) werden twee tentoonstellingen gehouden in de gehoorzaal.

Zou je zelf een idool of heilige kunnen zijn/worden? De leerlingen van het Insula College maakten zichzelf, onder begeleiding van Donie Dubbeldam, levensgroot op afvalkarton als idool of heilige. Het resultaat was een gezamenlijk kunstwerk in de vorm van een letterlijke beeldenstorm.

Paul Schmitz heeft met juf Marjolein en de kids van de horizon groep 5 gewerkt aan portretten van de Dordtse kunstenaar Albert Cuyp. Dit zonder dat ze weten hoe hij eruit ziet! Kreeg hij een snor? Een tattoo? En wat hoort er op de achtergrond? Koeien? Drones? Het resultaat was divers en het enthousiasme spatte van de doeken.

In de prachtige oude gewelven van de Berckepoort (waar de expositie mede is mogelijk gemaakt Anna Vastgoed & cultuur) hebben bijna 100 eerste jaarsstudenten van Da Vinci Art & Design zich verdiept in wie ZIJ nou belangrijk vinden in deze wereld.
Het resultaat van deze zoektocht was de expositie: ‘Ten Voeten Uit’ in de vorm van Pop-up standbeelden van karton en een audiovisuele installatie. De vraag kwam van de kunstenaars van de Vertelfabriek Alka Goos en Diana van Hal in samenwerking met Petra Revet.

De jongeren van Philadelphia aan de Groenemarkt zijn met Anja van Wijngaarden op zoek gegaan naar de legende van de steen. Door te voelen, te kijken, te luisteren en te verbeelden. Ze hebben zich door de steen laten inspireren bij het ontwerpen van een kunstwerk over de legende van de Dordtse martelares Sura. In het kunstwerk zijn ook oude leistenen van de Dordtse, Grote Kerk verwerkt. Voor wie het verhaal niet kent leest hier de stadssage die Jeroen Overduin erover schreef.

In de ‘Vriesestaete’ tussen de Vriesestraat en Tolbrugstraat Landzijde hebben Maarten en Marije Mooren met kinderen uit groep 5 van de Bavinckschool hun eigen superheld samengesteld van karton. Het resultaat waren enorme robots en stellages in de expositie: ‘GROOT’.

Weer een ander deel van groep 6, 7 en 8 van de Statenschool hebben met Martine van Rietschoten een Chinese draak in collagetechniek gemaakt. Uit zelf geverfd papier hebben zij kleine stukjes geknipt en die allemaal bij elkaar geplakt, met als eindresultaat een indrukwekkende kleurrijke draak. De expositie was in een leegstaand pand aan de Vriesestraat 146, waar Martine regelmatig haar atelier hield tijdens de kunstroute. Een slideshow hiervan vind je hier:

 

Met een samengestelde groep pubers van VSO de Stroom onderzocht Machteld Teekens dromen. De beelden en kleuren die bij ieder boven komen werden individueel uitgewerkt en gekoppeld aan de legende van de Pokémon (animatiefilm “my neighbour TOTORO”1988). Het resultaat was te bewonderen in een leegstaand pand aan de Voorstraat 463A, waar Machteld tijdens de kunstroute ook regelmatig te vinden was en tegelijkertijd waren daar haar natuursymbolen uit de oudheid te zien.\

In de etalages van Kind Zo Blij, Juffrouw Pollewop en de Kekkestek heeft de Meridiaan groep 7 met Henriette Kros zich verdiept in Pegasus/de Eenhoorn. Met acrylverf hebben zijn de achtergrond van schilderdoekjes van 40×50 cm gevloeid. Binnen de vorm die hierdoor ontstond, moest de Pegasus /de eenhoorn tot stand komen.  Het resultaat was kleurrijk en paste perfect bij de winkels waar het werd tentoongesteld.

 

Dominique Van Dijk

Do In Dordt dat ben ik! Mijn naam is Dominique van Dijk. Produkt ontwikkelaar, design lover en een echte Dordtophile. Zes jaar geleden bracht de liefde me naar deze bruisende stad. Ik viel als een blok voor de creatieve markten, oude straatjes en bijzondere winkels. Er is zoveel te zien en te doen!