Op de koffie bij… Jolanda Branderhorst | Wereldwijven HandwerkLab

Op de koffie bij…

Achter al die mooie, oude winkelpuien in de Dordtse straten schuilen verhalen. Het verhaal van een ondernemer die hart en ziel legt in zijn winkel, het product en het contact met de klant.

In Op de koffie bij…. strijken we maandelijks neer bij een van de talloze bevlogen Dordtse winkeleigenaren. Voor – je raadt het al – een kop koffie en voor hun inspirerende verhaal. We stellen ze graag aan je voor. En ga vooral zelf ook eens bij ze buurten voor gewoon een praatje, vinden ze hartstikke leuk!

Op de koffie bij… Jolanda Branderhorst | Wereldwijven HandwerkLab

Achter de schitterende monumentale gevel van Voorstraat Noord 178 worden uiteenlopende culturen met elkaar verbonden door borduurgaren. Hier huist namelijk het inspirerende Wereldwijven HandwerkLab van Jolanda Branderhorst. Ruim 65 vrouwen met wortels in alle hoeken van de wereld – van Irak, Iran, Marokko en Turkije, tot Somalië, Burundi, de Antillen, maar ook gewoon uit Nederland – verwerken hier hun handwerkkennis en borduurkunde in een collectie stoere mannenkussens.

Het gonst vandaag weer van de bedrijvigheid in het HandwerkLab. Tientallen vrouwen zitten rondom tafels te borduren, een handvol stagiaires is druk met allerlei regelzaken, de telefoon staat niet stil en ondertussen wandelen er constant bezoekers door de aangrenzende winkel, zich vergapend aan alle mooie Wereldwijven-producten.

Is er dan wel tijd voor koffie? Jazeker, juist als het druk is moet je af en toe even pas op de plaats maken en dus duik ik met Jolanda de lommerrijke tuin achter het atelier in om in de luwte bij te kletsen over Wereldwijven en de nieuwe projecten die ze met de dames op gaat pakken.

Match-maker

Jarenlang runde Jolanda in deze statige ruimte samen met Lammie Snoeken Galerie Intermezzo. “Wereldwijven is daar ooit ontstaan als project waarmee ik vormgeving met een ander publiek in aanraking wilde laten komen,” vertelt ze. “Tegelijk verbaasde ik me er altijd over dat ontwerpers naar verre oorden reizen voor handwerk, terwijl er in Nederland zoveel dames uit die landen wonen die deze ambachten als de beste beheersen.”

Haar plan: deze twee werelden samen brengen. Ze nodigt jonge ontwerpers en diverse handwerkdames uit om elkaar te ontmoeten en elkaars werk te bekijken. Het blijkt a match made in heaven en vormt het begin van Wereldwijven, met talloze mooie projecten als resultaat.

Mannenkussens

Zo’n vijf jaar geleden besluit Jolanda te stoppen met de galerie om zich geheel op Wereldwijven te focussen. Onder die naam begint ze een eigen kussencollectie met mannenkussens. “Want,” zo verklaart ze, “zoete, vrouwelijke kussens met roze en hartjes zijn er al meer dan genoeg!” Daarnaast richt ze zich ook op interieurinrichting waar ze, indien het mogelijk is, het werk van de dames in verwerkt.

De kussens worden gemaakt van stoere stoffen. “Zeventig procent daarvan bestaat uit modestoffen,” vertelt Jolanda. “Die zijn veel origineler dan de zo herkenbare interieurstoffen van de grote merken. Door te borduren op mooie kwaliteit stoffen die gebruikt worden voor mantels, colberts en pantalons, brengen we kleur aan in de op het eerste gezicht wat saaie maar prachtige materialen.” Die materialen haalt de ex-galeriehoudster uit het mode-Mekka: Parijs. Een paar keer per jaar reist ze naar de Franse hoofdstad om stoffen in te kopen en inspiratie op te doen – nieuwe modecollecties bekijken, musea bezoeken en, vaste prik, ontbijten bij Merci. Om vervolgens met tassen vol stoffen en een hoofd vol ideeën weer terug te keren naar de Dordtse Voorstraat Noord.

Net-even-anders-borduursels

Daar verwerken de Wereldwijven de couturestoffen in kussens en voorzien ze van verrassende, net-even-anders-borduursels: industriële vormen, geometrische patronen en onlangs voor een voetbalfan een chique variant van het Feyenoord-logo. De krioelende insecten vormen inmiddels min of meer het Wereldwijven-handelsmerk.

En de ‘mannenkussens’ blijken een gat in de markt, want aan opdrachten geen gebrek. Van heinde en verre komen klanten voor Jolanda’s verrassende, gedurfde stoffencombinaties en het hoogwaardige handwerk van de Wereldwijven. Dicht bij huis sieren de mieren, vlinders en kevers onder andere het interieur van het onlangs geopende Huis Roodenburch, waarvan Jolanda samen met de Dordtse interieurontwerpster Esther Canisius de inrichting voor haar rekening nam.

Dirigent

Toch omschrijft Jolanda zichzelf niet meer als vormgever, eerder als maatschappelijk werker. Jolanda: “Ik voel me een soort dirigent; het is aan mij om de kwaliteiten uit het team te halen, iedereen tot zijn recht te laten komen.” De opdrachten vormen daarbij het kader waarvan zij de grote lijnen uitzet, daarbinnen zijn de details voor de vrouwen. Jolanda: “Dan zie je iets gebeuren, dat is zo mooi! Alle vrouwen kunnen er hun ding in kwijt en iedereen inspireert elkaar. Dat is goed te zien bij de kussens van Huis Roodenburch: de insecten werden steeds uitgewerkter en complexer; iedereen wilde elkaar overtreffen!”

Wereldwijven werkt ook nog altijd samen met jonge ontwerpers. Zo breien ze vesten en borduren ze bloesjes voor het duurzame label Van Jos, creëren basisstoffen voor de Londense ontwerpster Martina Spetlova, maken kleden voor Karen Gysbrechts van DCXtra uit Antwerpen en knuffels voor onder andere Abuse. “Maar de voorwaarde is altijd dat de vrouwen het leuk vinden om te doen,” benadrukt Jolanda.

“En wist je dat er in Dordrecht een gigantische kledingsorteerfabriek is waar meer dan 10.000 kilo kleding per dag gesorteerd wordt?” gaat ze enthousiast verder. “In opdracht van Thirza Monster van Cirkellab ga ik daar aan de slag om een mooi project te bedenken om het probleem van het textieloverschot om te buigen tot een uniek product voor onze regio, samen met de ontwerpers Marleen Oud en Wouter Sieuwerts.”

Uit haar jasje

Met zoveel opdrachten en een nog altijd toenemende groep enthousiaste Wereldwijven, groeit het HandwerkLab zo langzamerhand uit haar jasje. Lab-uitbreiding zit er dan ook aan te komen. “Om ook naaiopdrachten aan te kunnen nemen starten we binnenkort samen met de Rotterdamse modeontwerper Lida van Adrighem een naaiatelier in De Munt in samenwerking met Workaholics,” vertelt Jolanda. De duizendpoot benadrukt dat ze al deze dingen nooit zou kunnen ontplooien zonder haar geweldige team: “Ik heb zulke lieverds om me heen, zoals Hanneke Kal en Miriam van der Zaag die me al jarenlang helpen. En niet te vergeten mijn keigoede bestuur dat me door alle veranderingen heen loodst.”

Een gewaarschuwd mens…

En veranderingen en plannen, die zijn er bij La Branderhorst altijd. Het maakt het HandwerkLab een enorm inspirerende plek, waar je zeker eens binnen zou moeten stappen. Om de vrouwen aan het toveren te zien met garen, hun wonderlijke verhalen te horen en natuurlijk alle mooie producten te bekijken. Maar wees een gewaarschuwd mens: Jolanda’s enthousiasme en gedrevenheid zijn aanstekelijk. Grote kans dat je zelf ook zin krijgt om naald en draad te pakken en met de Wereldwijven aan de slag te gaan!

 

Wereldwijven HandwerkLab
Voorstraat 178
Dordrecht
www.wereldwijven.info

Gaby van der Zee

A.k.a. ‘het meisje met de Dalmatiër’. Talloze uren slenterde het tweetal langs de Dordtse havens. Droomde ooit van een Zuid-Amerikaans correspondentenleven, maar sterke wortels hielden haar op het Eiland van Dordt. Daar startte ze tekstbureau ‘Spotted by Gaby’ en organiseert ze verrassende Ontmoetingsreisjes waarmee ze anderen op bijzondere wijze laat kennismaken met de stad en haar inspirerende bewoners.