Poldergratin uit je Groenekratje

Als ik ergens voorstander van ben is het wel van lokaal. Een fantastisch voorbeeld van lokaal is het Groenekratje. Drechtstadsboer en Zorgboerderij de Zuidpunt hebben begin dit jaar hun handen ineen geslagen om de lokale keten (check hier een filmpje over de lokale korte keten als je er iets meer over wilt weten, duurt 6 min.) zo kort mogelijk te maken en sindsdien eten al zo’n 20 gezinnen wekelijks uit hun lokale groentepakket: het Groenekratje.

Er zijn dit jaar nog een paar plekken vrij mocht je interesse hebben in lokale groenten. Ook ik eet elke week vers van eigen bodem en haal braaf iedere vrijdag mijn Groenekratje op bij één van de ophaalpunten. Voor mij is het echt om de hoek bij de Groeituinen (ook zo’n leuk voorbeeld van lokaal) aan de Patersweg. Maar je kunt het pakket zelfs laten thuis bezorgen met de fietskoerier. Hoe groen is dat?

Het is steeds een verrassing wat er in zit en dan ga ik op zoek naar lekkere recepten om er het maximale uit te halen. Zo nu en dan komt er met de nieuwsbrief een recept mee. Zo heb ik al een heerlijk recept gegeten met spaghettipompoen en is ook de Poldergratin vanaf nu een begrip bij ons thuis. Poldergratin? Ja, poldergratin! Dat is de traditionele franse aardappelgratin, die in de lokale korte keten een makeover heeft ondergaan. Je maakt het van lokale aardappels en evenveel andere knolgroenten en natuurlijk lekker met kaas in de oven. Echt smullen.

Buiten dat het natuurlijk super lekker en gezond is word ik gewoon blij van die lokale groenten. Soms zijn ze een beetje scheef (dat heeft ook zo z’n charme) of kom je een klein slakje tegen. Die wordt bij ons direct kippenvoer. Sorry slakje. Extra fijn om te weten dat alles biologisch wordt geteeld.

Met de leden van Groenekratje en de vrijwilligers van de groeituinen en de Zuidpunt hebben we 20 december een midwinterdiner, waarbij Chefkok Steven de Waal met lokale producten een heerlijk driegangendiner voor ons kookt. Ik heb er nu al trek in.

Groenekratje

 

Dominique Van Dijk

Do In Dordt dat ben ik! Mijn naam is Dominique van Dijk. Produkt ontwikkelaar, design lover en een echte Dordtophile. Zes jaar geleden bracht de liefde me naar deze bruisende stad. Ik viel als een blok voor de creatieve markten, oude straatjes en bijzondere winkels. Er is zoveel te zien en te doen!